Fransa’da 1969 yılında Parisli iki gazeteci ve yemek eleştirmeni Henri Gault ve Christian Millau tarafından yayımlanan Gault & Millau, Türkiye gastronomisinde yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. 4 Aralık 2023’te Gault & Millau Türkiye 2024 Rehberi, Çırağan Palace Kempinski’de görkemli bir törenle açıklandı.
Törende toque’ların (şapka) yanı sıra özel ödüller de sahiplerini buldu.
Gastronomi sektörüne kattığı değer için Tuğrul Şavkay’ın anıldığı törende; Şavkay’ın ödülünü Sözen Group CEO’su ve Gault & Millau Türkiye Temsilcisi Gökmen Sözen, eşi Esen Şavkay’a takdim etti.
Onur ödüllerinin sahipleri:Beyti Restaurantları kurucusu Beyti Güler, Hünkâr Lokantası sahibi Feridun Ügümü, Kıyı BalıkRestaurant sahibi Yorgi Sabuncu, Hacı Abdullah Lokantası sahibi Abdullah Korun, Pasta şefi Niyazi Çapraz, Develi Restaurantları kurucusu Arif Develi, İş insanı ve işletmeci Metin Fadıllıoğlu, Şamdan’ın sahibi ve işletmecisi Celal Çapa, Ernest’s Bar Barmaster Fatih Akerdem oldu.
Gastronomi Yazarları Ödülleri:Mehmet Yaşin, Ahmet Örs
Türk Osmanlı Araştırmacısı Şefi Ödülü: Vedat Başaran
En İyi Geleneksel Lokanta Ödülü: İmam Çağdaş
En İyi Deniz Restoranı Ödülü: Horasan Balık
En İyi Street Food Ödülü: Zula
Yılın En İyi Şehir Oteli Food & Beverage Başarı Ödülü: Uğur Talayhan – Swissôtel the Bosphorus, Istanbul
Yılın En İyi Resort Oteli Food & Beverage Başarı Ödülü: D-Maris Bay
Yılın En İyi Resort Oteli Şefi: Sami Kahrıman – Maxx Royal Belek Golf Resort
En İyi Mixology Mekanı Ödülü: The Townhouse
En İyi Bar Ödülü: Lucca
En İyi Hospitality Ödülleri: Argos in Cappadocia ve Çırağan Palace Kempinski
Yükselen Şef Ödülleri: İsokyo Executive Şefi Şafak Erten, Amavi Executive Şefi Ahmet Can Aras, Four Seasons Hotel Bosphorus Executive Sous Şefi Alper Kızılbayır, Nau şefi Anıl Karaduman, ROKA İstanbul Executive Şefi Suna Hakyemez ve Mürver Restaurant Executive Şefi Mevlüt Özkaya
En İyi Restoran Müdürü Ödülleri: Tuğra Restaurant Müdürü İsmail Kahveci, Paper Moon Restaurant Hikmet Genç ve Mikla Restaurant Kadir Özdil
En İyi Yemek Tasarımı Ödülü: Görkem Özkan
En İyi Sürdürülebilirlik Ödülleri: Casa Lavanda Kurucusu & Executive Şefi Emre Şen, OD Urla Kurucusu & Executive Şefi Osman Sezener ve HİÇ Urla Executive Şefi Ekin Can Kün
Yılın Uluslararası Markası Ödülü: Hakkasan
Yılın En İyi Çikolata Mekanı Ödülü: Butterfly Chocolate
Outside Catering Ödülü: Divan
Yılın En Genç Şefi Ödülü: Kemal Can Yurttaş / AILA Restaurant Executive Şefi
En İyi Şarap Menüsü Ödülü: Şans Restaurant / Executive Şef Rudolf van Nunen
En İyi Pasta Şefi Ödülü: Ghislain Gaille / Vakko Patisserie Pasta Şefi
En İyi Kadın Şef Ödülü: İnanç Çelengil / Aman da Bravo Executive Şefi
En İyi Sommelier Ödülü: Süleyman Şen / Sunset Grill & Bar Sommelieri