Dünyanın en prestijli iki gastronomi rehberinden biri olan Gault & Millau, Sözen Organizasyon iş birliği ile Türkiye’ye geldiğini basın toplantısıyla duyurdu. Six Senses Kocataş Mansion’s İstanbul’da gerçekleştirilen basın toplantısı Gökmen Sözen, Gault & Millau CEO’su Patrick Hayoun ve T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un katılımıyla gerçekleşti. Basın toplantısına katılan BTA Food Services Group CEO’su Sadettin Cesur, Gault & Millau’nun Türkiye’ye gelişi hakkındaki düşüncelerini FoodinLife’a aktardı.
Six Senses Kocataş Mansions Istanbul’da 11 Ocak’ta gerçekleştirilen lansmanın basın toplantısında konuşan BTA Food Services Group CEO’su Cesur, “Öncelikle hayırlı olsun. Sözen Group, Türkiye’nin son zamanlarda turizm ile birlikte anılmasını sağladı. Şeflerimizin, özellikle yeni yeteneklerin bu anlamdaki katkıları artık uluslararası arenada da fazlasıyla hissedilmeye başlandı. Dolayısıyla Gault & Millau, yeni bir soluk getirecek. Gökmen Sözen ve Sözen ekibini tebrik ediyorum. Türkiye’de ilkleri başlatarak zirvelerle, gastronomi festivalleriyle hem şehrin mutfağına hem ülkemizin gastronomi sektörüne önemli katkıları oldu. Türkiye’de başlatıp Gürcistan’a ve İngiltere’ye dek devamını getirdi. Bu organizasyonla ilgili de beş senedir çalıştığını biliyorum. Sadece İstanbul’daki gastronomi sektöründe değil, rehberi diğer şehirlere de yayarak Hatay ve Gaziantep gibi yemek kültürleriyle sadece fine dining şeflerin değil diğer bölgelerin de görülmesini sağlayacak. Bizim için büyük katma değer olacak” cümlelerini kullandı.
İlk kez 1969 yılında Paris’te iki gazeteci ve yemek eleştirmeni Henri Gault ve Christian Millau tarafından yayımlanan Gault & Millau, Sözen Organizasyon iş birliği ile Türkiye’ye adım attı. 17. ülke olarak Türkiye’yi bünyesine katan Gault & Millau, gastronomi alanında en çok bilinen ve takdir edilen iki rehberden biri sayılıyor. Güçlü gastronomi ağı sayesinde kendisine saygın bir yer kazanan Gault & Millau Rehberi, 2023 yılı içinde Türkiye’deki saha çalışmalarına başlayacak ve 2024 yılında yayımlanacak.
Her şefin restoranının özgünlüğüne inanan Gault & Millau, restoran ve şefleri puanlaması için bağımsız şarap ve gastronomi uzmanlarıyla çalışmalarına devam ediyor. Elli yıldır lezzetin ve yeteneklerin peşinde koşan Gault & Millau sekiz bölgesel rehber, bir şarap rehberi ve bir şampanya rehberine sahiptir. Rehber için değerlendirilen restoran ve şeflere Gault & Millau tarafından hizmet, fiyat ve restoranın atmosferi hakkında ayrı ayrı yaptığı değerlendirmelerle birlikte yemeğin kalitesi ve lezzeti üzerinden 1 ile 20 arasında puan veriliyor. Yüksek puanlı restoranlar puanlarının derecesine göre Gault & Millau imzası olan şapkalardan 1 ile 4 arasında şapka kazanıyor.